Algemene informatie over het schoonmaken van schilderijen

Het schoonmaken van schilderijen is het verwijderen van oppervlakte vuil en of het verwijderen van een storende vernislaag.
De twee meest voorkomende vervuilingen zijn nicotine-aanslag en een lichtgrijze aanslag. Indien de vervuiling op een ongeverniste verflaag zit vraagt dit meer onderzoek en is tijdrovend.
Veel voorkomend oppervlakte vuil is: stof, vetaanslag, roet, schimmel, kaarsvet, insekten-uitwerpselen.

De reden om een oude vernislaag te verwijderen is meestal vergeling van de oude vernislaag.
Het verwijderen van vernislagen vraagt om meer onderzoek en tijd.
Veel voorkomende vervuiling met een vernislaag zijn: vergeelde vernis, gecrepeerde vernis, blooming, blindslaan, blauwe waas, schilfering, blaasjes, schade door hitte. Doordat olieverf een lange droogtijd vraagt is het mogelijk dat doeken geen vernislaag hebben.

Ook aan de achterzijde van het doek of paneel wordt aandacht besteed. Ook hier kan ernstige vervuiling zijn ontstaan. Veelal kan hier een beschermende laag worden aangebracht. Tevens bekijken wij de bespanning en het ophang-systeem. Deze wordt zonodig vernieuwd.

In overleg worden de eventuele beschadigingen aan de lijst met u door genomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Retouches en overschilderen en scheuren

Veelal is dit goed te herkennen door gebruik te maken van UV-licht. Scheuren in het doek kan men met het blote oog waarnemen. Afhankelijk van de scheur is deze beschadiging goed te repareren. Het verwijderen van vuil en oude vernislagen en reparatie van scheuren vraagt om vakmanschap en veel ervaring. Om het voor u makkelijk te maken hebben wij een stappenplan ontwikkeld:
Wij komen kosteloos bij u thuis en stap 1 is altijd gratis. Ook kunt u een mail versturen naar info@benaa.nl om een vrijblijvende afspraak te maken of bel 0578-615665.
Impressie restauratie schilderij
Ben Aa in Koffietijd